Siirry sisältöön
Ulkotilojen sisustaminen

Ulkotilojen sisustaminen

Ulkona viihdytään yhä enemmän

Ulkotilojen käyttö ja hyödyntäminen on lisääntynyt vuosi vuodelta ja monessa kodissa parvekkeesta tai terassista on jo muodostunut yksi kodin tunnelmallisimmista ja pidetyimmistä tiloista. Aikaisesta keväästä loppusyksyyn saakka voidaan nauttia rennosta oleskelutilasta tai ruuanlaittoon ja ruokailuun sopivasta tilasta, tai jopa niiden yhdistelmästä. Huomioimalla muutamia asioita saat ulkotiloistasi mahdollisimman toimivan ja vaativammankin sisustajan silmää tyydyttävän kokonaisuuden.

Suunnittele ulkotilasi käyttötarpeen mukaan

Ulkotilan käytön suunnittelu kannattaa aloittaa miettimällä tyypillisintä käyttötarkoitusta. Jos tilaa käytetään pääosin oleskeluun, niin sisustaminen kannattaa aloittaa pöytä- tai sohvaryhmän valinnalla. Pienemmälle parvekkeelle sopii esimerkiksi Roma tai Turku pöytäryhmä ja suuremman tilan vaikuttavuutta voi korostaa esimerkiksi Madrid tai Geneva sohvaryhmällä. Jos tilaa taas käytetään pääosin ruokailuun tai vaikka oleskellaan mieluummin pöydän ääressä, niin kannattaa sisustaminen aloittaa ruokapöytäryhmän valinnalla. Tällöin tilaan sopii esimerkiksi Oxford tai Paloma ruokailuryhmät. Huomioi niin tilan kuin kalusteiden koko, jotta säilytät tilasi mahdollisimman viihtyisänä ja toimivana. Suhteuta kalusteiden koko ja määrä tilaan ja erityisesti pienissä tiloissa esimerkiksi tuolien pinottavuus ja kalusteiden monikäyttöisyys on keskeistä ulkotilojen sisustamisessa.

Suurempien ulkotilojen suunnittelu

Suurempien terassien sisustaminen on helpompaa ja terassi kannattaa jakaa toiminnoittain. Ruokailuryhmä on järkevää sijoittaa keittiön lähelle, jotta astioiden ja ruoan kuljetus on mahdollisimman kätevää. Jos tilassasi on kesäkeittiö, niin sekin kannattaa mahdollisesti sijoittaa lähelle keittiötä, toisaalta taas vähän etäämmälle oleskeluryhmästä, jotta esimerkiksi mahdollinen savu ei häiritse oleskelua. Kun ruokaa valmistetaan yhdessä ulkona esimerkiksi grillillä, se antaa mukavan lisän oleskeluun ja samalla voi seurustella perheen tai ystävien kanssa. Sohvaryhmälle paras paikka on puolivarjossa tai katoksen alla, jotta siinä on rentoa ja mukavaa oleskella. Aurinkovarjon avulla saat tehtyä puolivarjoista tilaa, mikäli ulkotilassasi ei ole kiinteää aurinkosuojaa. Esimerkiksi Cannes tai Oxford ruokailuryhmään saat ryhmän mukana ryhmään sopivan varjon sopuisaan hintaan. Tutustu varjojen ja katosten valikoimaamme täältä. Aurinkotuoleja on kätevä siirrellä haluttuun kohtaan ja tyypillisesti ne kannattaa sijoittaa pihasi lämpimimpään kohtaan. Lokoisasta pihatuolista tai keinusta voi tulla parvekkeesi tai pihasi käytetyin tila. Kesän hittejä lokoiluun ovat esimerkiksi Saigon tai Yoyo riipputuolit, Muse oleskelusaareke tai Palmanova keinu. Jos pihalla ei ole luonnollista varjoa, niin esimerkiksi Legend paviljongin tyyppisillä Varjoilla tai katoksilla saat intiimiä ja varjoista tilaa oleskeluun.

Ulkokalusteiden materiaalivalinnat ja niiden hoitaminen

Koska sääolosuhteen voivat vaihdella voimakkaastikin, on ulkokalusteiden materiaalilla suuri merkitys käyttömukavuuteen ja niiden kestävyyteen. Säilytätkö ulkokalusteitasi taivasalla, katoksen alla tai lasitetussa tilalla? Haluatko huoltovapaata materiaalia vai suositko aitoja materiaaleja? Täältä löydät tietoa eri materiaaleista ja täältä eri materiaalien hoito-ohjeet. Muista myös säilyttää kalusteet oikein, jotta ne kestävät vuodesta toiseen.

Ulkotilojen sisustaminen ja viimeistely

Ulkotilojen tyyliin panostetaan vuosi vuodelta enemmän. On luontevaa jatkaa esimerkiksi samaa sisustustyyliä sisätilojen kanssa, tai sisustaa ulkotiloja runsaaksi esimerkiksi kukilla, kasveilla, tunnelma- ja aurinkokennovaloilla sekä verhoilla. Runsaasti sisustettu kesäkeidas on intiimi, kutsuva ja kotoisa. Viimeistele ulkotilasi sisustustuotteilla ja tekstiileillä. Jo maton, muutaman koristetyynyn ja kasvien avulla saat tilastasi huomattavasti kotoisamman ja viimeistellymmän. Ulkotilasi yhteydessä olevilla istutuksilla tai kookkailla kukkaruukuilla saat tehtyä näyttäviä kukka- ja kasviasetelmia, jotka näyttävät hyviltä niin yksittäin kuin ryhmissäkin. Valitse ulkotiloihin soveltuva matto ja sijoita se mielellään katettuun tai lasitettuun tilaan, jotta se ei vaurioidu. Tutustu tästä ulkotiloihin sopiviin mattoihimme. Jos haluat runsasta vehreyttä helppohoitoisesti, lisää tilaan tekokasveja. Jotta tekokasvisi säilyvät pitkäikäisinä, niin nekin on syytä suojata säältä. Katso tästä kaikki valikoimamme puutarhakalusteet.

Seuraava artikkeli Makuuhuoneen sisustaminen