Tuote -ja materiaalitietoa
Huonekalukauppa.net'n tuotteet on valmistettu pääosin Suomessa tai muualla EU:n alueella. Edellytämme kaikilta tavarantoimittajiltamme vastuullisuutta eri osa-alueilla. Emme hyväksy puutteellisia työolosuhteita, raaka-aineiden hukkakäyttöä tai huonoa liiketoimintatapaa.
Noudatamme muun muassa seuraavia EU:n asetuksia:
- EY 1907/2006, REACH-asetus (terveyteen, ympäristöön ja kemikaaleihin liittyvä) https://echa.europa.eu/fi/regulations/reach/understanding-reach
- EU995/2010, EUTR- asetus (puutavara-asetus,) https://www.luke.fi/bsrforest/wp-content/uploads/sites/40/2012/10/MAVI-90584-v1-EUTR-tiedote-suomi.pdf
- EY 995/2010, FLEGT- asetus (puupohjaisten raaka-aineiden alkuperä) https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/tuonti-ja-vienti/tuonti-eun-ulkopuolelta/puutuotteet/EUTR-ja-FLEGT/lisatietoa-ja-aineistot/
Uudelle kalusteelle on tyypillistä ”uuden kalusteen tuoksu”. Tämä tuoksu poistuu noin viikon kuluessa. Kaikki materiaalit ovat M1 luokiteltuja https://www.rakennustieto.fi/index/tuotteet/m1_luokitukset.html
Puupohjaisista materiaaleista löydät lisäinfoa Puuinfon sivustoilta https://puuinfo.fi/puutieto/
Useimmat kankaistamme täyttävät Öko-Tex-standardi 100:n vaatimukset. https://www.oeko-tex.com/en/our-standards/standard-100-by-oeko-tex
Lisätietoja asetuksista saatte ylläolevista linkeistä, asiakaspalvelustamme palautelomakkeen kautta www.huonekalukauppa.net/asiakaspalaute ja muun muassa EU:n virallisilta sivustoilta.
Huonekalujen päämateriaalit ovat erilaiset puu-, levy-, muovi-, kangas- ja metallimateriaalit. Kierrätysmateriaaleja hyödynnetään vuosittain enenevissä määrin.
Puumateriaalit
Massiivipuulla tarkoitetaan sitä, että tuote on täysin puuta. Massiivipuu on ollut huonekaluissa perusmateriaali vuosisatoja. Puuta käytetään edelleen vaativissa rakenteissa, kuten tuoleissa, kansissa ja jaloissa, mutta usein täyspuu korvataan erilaisilla puujalosteilla. Massivipuun vähentymien tuotteissa säästää luontoa. Suomalaisia puulajeja huonekaluissa ovat yleisesti kova vaalea koivu, tiheä ja sitkeä kuusi ja lämminsävyinen mutta pehmeähkö mänty. Muita yleisiä puulajeja huonekaluissa ovat pyökki, tammi, pähkinä ja mahonki.
Kesäkalusteissa sekä Aasiasta ja Intiasta tuoduissa tuotteissa ovat yleistä mm. akaasia, mango, tiikki, mahonki, ruusupuu, santelipuu ja kumipuu. Puhekielessä termi on usein kovapuu. Tyypillistä näille puulajeille on suuri tiheys ja kestävä / kova pinta. Osassa tuotteissa sallitaan puun luontaisten ominaisuuksien ja käsityön jäljen näkyä (mainitaan aina tuotetiedoissa). Puut kasvavat valvotuilla alueilla / viljelmillä ja niiden käyttö ei vaaranna luonnon ekologiaa.
Puutarhakalusteissa käytetään ainoastaan sertifioitua (FCS, PEFC) puuta. Tuotteidemme mukana seuraavat hoito-ohjeet puumateriaaleille.
Rottinki on peräisin rottinkinpalmusta. Se on luonnossa nopeasti kasvava kiipijäkasvi, jota esiintyy Afrikan, Aasian ja Australaasian trooppisissa osissa. Aidon rottingin pinnassa näkyvät vuosikasvurenkaat sekä värivaihtelut. Pieni käsityön jälki on myös sallittu. Jokainen rottinkituote on oma uniikki yksilönsä.
Kaluste- l.lastulevy
Kalustelevy eli tuttavallisimmin lastulevy on puisista tai puumaisista lastuista valmistettua levyä, jossa lastut on liitetty toisiinsa liiman, paineen, ajan ja lämmön avulla. Se on erittäin tiheää, painavaa ja tasaista materiaalia. Kalustelevyn valmistamisessa hyödynnetään puuraaka-ainetta laajasti ja se soveltuu perusmateriaalina huonekaluihin hyvin. Huonekalukäytössä levy tyypillisesti pinnoitetaan puuviilulla, melamiinikalvolla tai laminaatilla ja reunat nauhoitetaan. Levyä voidaan myös maalata.
MDF- levy
MDF-levy (medium density fibreboard) on puolikova puukuiduista puristettu levy. MDF- levy on helpompi maalata ja myös reunat voidaan pintakäsitellä toisin kuin lastulevyssä. MDF-levyä käytetäänkin usein maalatuissa tuotteissa kuten ovissa.
HDF- ja kovalevy
HDF- levy (high density fibreboard) on kova puukuiduista puristettu levy. HDF- levyä käytetään tyypillisesti lujuutta vaativissa rakenteissa, kuten lipaston laatikon pohjissa ja taustalevyinä. Edullisempi versio HDF- levystä on perinteinen kovalevy mikä on vastaava puukuitulevy soveltuen hyvin myös rakennuspuusepäntuotteisiin.
Viilu
Puupöllistä voidaan tehdä viilua joko sorvaamalla tai leikkaamalla/höyläämällä. Eri menetelmillä tehty viilu vaikuttaa viilun syykuvioon. Saatu 1-4mm ohut aito puumateriaali joko liimataan levymateriaalin päälle, tehdään liimaalalla useita kerroksia vaneriksi tai taivutetaan muotopuristeeksi. Viilutettu kaluste- ja MDF-levy ovat huonekaluissa yleisiä kestäviä puupintaisia materiaaleja.
Melamiini ja laminaatti
Melamiini on yleinen muovipohjainen pinnoite huonekaluissa. Tyypillisesti pinnoitettu levy on kalustelevyä. Melamiinipinnoitettua kalustelevyä ovat yleisesti kovakalusteiden rungot.
Laminaatti on vastaava materiaali mutta huomattavasti paremmin kulutusta kestävämpi. Erilaisten tasojen ja pöytien kannet ovat yleisesti laminaattipinnoitettuja. Ylivoimaisesti yleisin laminaattipinta löytyy nykyisien kotiemme lattioista.
Vaneri ja muotopuriste
Vaneri on luja puupohjainen materiaali. Vaneri saadaan aikaiseksi kun useita viiluja liimataan päällekkäin. Usein pintaviilut ovat esimerkiksi koivua mutta keskiviilut ovat havupuita. Lujuutta vaativissa huonekalurakenteissa, kuten sohvien rungoissa, käytetään yleisesti vaneria. Kun viiluja liimataan kerroksiksi ja taivutetaan saadaan aikaiseksi muotopuriste esimerkiksi käsinojiin.
Vaahtomuovi
Vaahtomuovi on huokoinen pehmustemateriaali mitä käytetään pehmusteena sohvissa, lepotuoleissa, raheissa ja se on pääraaka-aine patjoissa. Vaahtomuovi on polyuretaanivaahtoa ja ilmaa (90%) ja sen valmistaminen on kemiallinen prosessi, josta saadusta vaahtomuoviblokista leikataan eri käyttötarkoituksiin sopivia kappaleita.
Yleisiä vaahtomuovilaatuja ovat polyeetterilaadut (vaahtomuovipatjat, erilaiset kalustepehmusteet), HR- laadut vaativimpiin kimmoisuutta vaativiin kohteisiin (istuinpehmusteet) ja viskoelasiset laadut mitkä reagoivat ihmiskehon lämpöön (patjat). Vaahtomuovia voidaan rouhia esimerkiksi pehmusteisiin sohvissa ja tyynyjen täytteiksi, mikä mahdollistaa korkean käyttöasteen materiaalille.
Vaahtomuovi on hävitettäessä yleensä sekajätettä.
Viskoelastinen vaahtomuovi (memory foam) muotoutuu kehon lämmön ja painon vaikutuksesta. Tätä lämpöön reagoivaa, viskoelastista vaahtomuovia käytetään patjan pintapehmusteissa, petauspatjoissa ja ergonomisesti muotoiluissa tyynyissä. Etuna perinteisiin jousitettuihin ratkaisuihin on se, että nukkuma-asento ei vaikuta siihen miten pehmuste reagoi.
Vanu ja höyhenet
Vanu on puuvillainen tai tekokuituinen tekstiili, jota voidaan käyttää esimerkiksi vaatteiden tai muiden ompelusten täytteenä. Huonekaluissa vanua käytetään yleisesti kankaan ja vaahtomuovin tai puurakenteen välissä pehmusteena ja erittävänä materiaalina. Höyhenet tuotteissa syntyvät elintarviketeollisuuden sivutuotteena. Missään tapauksessa ei sallita höyhenten ja sulkien nyppimistä eläviltä eläimiltä. Tämä on myös EU:n alueella ehdottomasti kiellettyä.
Metalliosat
Metallisosia käytetään erityistä kestävyyttä vaativissa rakenteissa kuten jaloissa ja huonekaluheloissa (saranat, vetimet, liitos- ja kytkentäkappaleet, jalat). Huonekalukauppa.netin tuotteissa käytetään vain tunnettujen kansainvälisten toimittajien vaadittujen standardien mukaisesti testattuja heloja. Osa kalusteista on täysin metallipohjaisia tyypillisesti eteisessä ja erilaisissa pienkalusteissa. Joustinpatjojen jouset ovat metallia. Muotoilultaan ohuet ja kevyet ratkaisut tehdään useasti alumiinista. Alumiinia käytetään yleisesti kesäkaluisteiden rungoissa ja muissa tuotteissa joissa keveys sekä kestävyys ovat olennaisia.
Vuoteiden (runkopatjat, patjat, sängyt) jousen takuu kattaa sen, että jousi ei katkea normaalissa käytössä (max. 120 kg tasaista kuormitusta per käyttäjä).
Polyrottinki
Polyrottinki on kestävää rottinkia jäljittelevää muovia. Se valmistetaan polyteenista ja se on läpivärjättyä muovipunosta. Läpivärjäyksen johdosta polyrottingit kestävät hyvin auringoissa haalistumatta.
Liimat ja maalit
Puuliimat ovat nykyisin täysin vesiohenteisia ja näin ympäristöystävällisiä. Samoin tuotteissa joissa liimataan pehmusteita on siirrytty vesiohenteisiin liimoihin. Vesiohenteisista liimoista haihtuu kuivuessaan vettä.
Maalit ovat vesiohenteisia tai katalyyttimaaleja. Huonekalutuotannossa ollaan siirtymässä vesiohenteisiin maaleihin ja niistä haihtuu kuivuessaan ainoastaan vettä.
Kaikki käyttämämme liimat ja maalit täyttävät M1 luokituksen vaatimukset.
Kankaat ja nahat
Kankaiden kulutuskestävyys ilmoitetaan Martindale arvona. Kotikäyttöön riittävä arvo on 25.000. Käyttämämme kankaat ovat kaikki alkaen 30.000 Martindalea aina yli 100.000 arvoon saakka.
Nyppyyntymistä mitataan Pilling arvolla 1-5. Mitä suurempi arvo on sitä vähemmän kangas nyppyyntyy.
Valonkesto määritellään asteikolla 1–8 jossa lähtötaso hyvälle kankaalle on yleensä 4, 5-6 on erittäin hyvä ja 7-8 soveltuu julkisiin tiloihin.
Mikäli kangas kutistuu yli 5% tämä ilmoitetaan. Normaalisti kangas ei kutistu näin paljoa.
Yleiset kankaiden raaka-aineet ovat:
- PP - Polypropeeni
- PES(PL) - Polyesteri
- PA - Polyamidi/Nailon
- PU(PUR) - Polyuretaani
- PC(PAN) - Acrylic
- PVC - Polyvinyylikloridi
- CO - Cotton
- VI(CV) - Viskoosi
Kankaat jaetaan eri laatu- ja hintaluokkiin. Mikään yksittäinen ominaisuus ei pelkästään ratkaise tätä vaan kaikkia eri ominaisuuksia katsotaan kokonaisuutena. Myös esimerkiksi valmistusmaa ja brändi vaikuttavat luokitukseen.
Kangastuotteet huollat ja suojaat valikoimissamme olevilla Softcare tuotteilla.
Tekonahka eli keinonahka on taipuisaa materiaalia, joka muistuttaa ulkonäöltään, kosketustuntumaltaan ja muilta ominaisuuksiltaan nappa- tai mokkanahkaa. Tekonahat on yleensä valmistettu muoveista, kuten PVC- tai PVC:n ja polyuretaanin yhdistelmästä. Keinonahalla korvataan yleensä pintoja joihin ei kannata käyttää aiton luonnonnahkaa kuten sohvien taustat. Keinonahka soveltuu myös tuotteen pintaverhoiluun.
Luonnonnahkoja on useita eri tyyppejä.
Aniliini on kallein, luonnollisin ja pehmein nahkatyyppi. Se on läpivärjätty ja siinä on vain läpivärjäys ilman muita pintakalvoja. Se hengittää parhaiten, mutta likaantuu muita nahkalaatuja helpommin. Auringonvalon UV-säteet saattavat haalistaa tiettyjä värejä.
Semianiliini on läpivärjättyä nahkaa, mutta siinä on ohuelti viimeistelyaineita pinnassa, joten se on jonkin verran kulutusta kestävämpi eikä niin arka likaantumaan kuin aniliini. Ei aivan yhtä pehmeä kuin edellinen.
Antiikkiviimeistelty nahka on nimensä mukaisesti patinoituneen tai vanhan näköinen nahka, johon on erilaisin, läpikuultavin värikerroksin aikaansaatu patinoitu pinta. Nahan suojana on kirkas lakka. Käytössä moniväriefekti saattaa kulua pois.
Pintavärjätty nahka on useilla silake-, väri- ja lakkakerroksilla pinnoitettu nahka. Sen pinta voi olla myös martioitu eli kuvioitu uudelleen muistuttamaan nahan kuviointia. Se hengittää huonommin, mutta kestää paremmin kulutusta, eikä lika imeydy niin helposti. Hoidon laiminlyönti lisää kuivumisen ja halkeilun riskiä.
Nupukki on nahkatyyppi, josta martiopinnan (nahan tiivis pinta) yläosaa on hiottu kevyesti. Näin on aikaansaatu samettimaisen pehmeä pinta. Arka likaantumaan, ja nukkaa saattaa myös irrota kovassa kulutuksessa. Kannattaa aina suojata. HALJAS Haljasnahka on halkaistua nahkaa, josta martiopuoli on käytetty pintanahkana ja alapuoli erotettu haljaaksi. Voidaan pinnoittaa esim. polyuretaanilla tai vahoilla valmistettaessa Bycast-, PullUp-, tai Bonder Leather nahkoja.
Mokka on myös halkaistun nahan keskiosaa ja se on viimeistelty tasalaatuiseksi, mokkapintaiseksi. Mokka ei ole yhtä luja kuin pintanahka vetolujuudeltaan. Mokka likaantuu helposti. Pienet tahrat voidaan puhdistaa mokkakumilla, suuremmat pinnat suositellaan antamaan ammattilaisen tehtäväksi.
By Cast / Pull-Up on polyuretaanilla pinnoitettua haljasta, käytännössä keinomateriaalia pinnaltaan. Naarmuuntuu helposti; taitekohtiin saattaa tulla vaaleita jälkiä. Hoidetaan kuten muovipintoja. Ei tarvitse hoitovahausta, eikä suojausta.
Bonded nahka on pinnoitettua nahkaa, joka on liimattu yhteen sitovan kankaan avulla nahkajäänteistä. Se on päällystetty polyuretaanilla tai muulla vastaavalla keinoaineella ja pintaan on lisätty nahan kuviointi.
Nahkatuotteet huollat ja suojaat valikoimissamme olevilla Softcare tuotteilla.