Siirry sisältöön
Huonekaluille kotijakelu pihaan aina ilmaiseksi!
Huonekaluille kotijakelu pihaan aina ilmaiseksi!
Sopivan ruokailuryhmän valinta

Sopivan ruokailuryhmän valinta

Ruokailuryhmä kokoaa perheen ja ystävät koolle. Ruokailuryhmän ympärille kokoontuu itsestään ihmisiä ja siinä vaihdetaan arjen kuulumiset tai parhaimmillaan nautitaan hyvästä ruoasta pitkän kaavan mukaan. Parhaat ateriat maistuvat pöydän ääressä. Ruokailuryhmissä on valikoimaa värien, materiaalien kuin koon puolesta. Ruokailuryhmää valitessa kannattaa luonnollisesti pohtia perheen kokoa ja ruokapöydän ääreen tulevien henkilöiden määrää. Myös  käyttötilanteet ja materiaalit on syytä huomioida.

Materiaali

Puupintaiset lankkupöydät ovat olleet pitkään suosittuja. Se ei ole ihme, sillä ekologisuudella ja materiaalien aitoudella on suuri arvo nykyään. Puinen pinta on tunnelmaltaan lämmin mutta puupinta vaatii hoitoa ja se täytyy öljytä tai vahata vähintäänkin vuosittain. Huonoksi menneen puupinnan voi hioa ja käsitellä uudelleen.

Melamiinipinnan hyvä puoli on, että se on helppo pyyhkiä kostealla liinalla ja pitää puhtaana, mutta se voi myös naarmuuntua helposti. Kivestä tehdyt pinnat puolestaan kestävät hyvin kulutusta. Lasikansi sopii erityisen hyvin pieneen tilaan ja se on helppo pitää puhtaana.

Koko

Pohdi, kuinka monta ruokailijaa pöydän ympärillä yleensä on ja onko ruokavieraita usein. Ruokapöytää käytetään usein ruokailun lisäksi päivän askareisiin, kuten läksyjen tekoon tai leivontaan. Muu käyttö kannattaa ottaa huomioon myös pöydän kokoa mietittäessä. Ruokailutilan tulee olla ennen kaikkea käytännöllinen ja toimiva, joten suhteuta pöydän koko aina sopivaksi juuri kyseistä tilaa ajatellen. Ruokapöydän valinnan tärkein kriteeri on pöydässä istujien määrä. Jokaista istujaa kohden tulisi olla noin 60 cm pöytätilaa. Tuolit ja kulku niille vaativat lisäksi tilaa. Suorakaiteen muotoinen pöytä sopii useimpiin ruokailutiloihin. Pyöreään tai ovaalin muotoiseen pöytään mahtuu enemmän ruokailijoita. Usein on viisasta tilata muutama ylimääräinen tuoli keittiöön tai ruokailutilan lähistölle, mistä tuolit ovat helposti siirrettävissä vieraiden käyttöön. Pinottavat tuolit ovat näppärä vaihtoehto vieraita ajatellen. Ruokapöydän päähän saa tarvittaessa helposti kaksi tuolia vierekkäin, jos pöydän ympärillä on joskus suurikin joukko. Jatkettava ruokapöytä on vieraiden varalta oiva ratkaisu, jolla saa pöytätilaa tarpeen vaatiessa.

Pyöreä pöytä pehmentää sisutuksen tuntua

Pyöreä ruokapöytä pehmentää kokonaisuutta muodollaan. Pyöreät muodot ovat juuri nyt hyvin suosittuja, joten pyöreä pöytä on trenditietoisen valinta. Pyöreä pöytä tuo ilmavuutta ruokailutilaan ja ruokapöydän ympärillä kaikki ruokailijat pystyvät helposti keskustelemaan toistensa kanssa. Pyöreä ruokapöytä vaatii enemmän tilaa ympärilleen kuin suorakulmainen eikä sitä voi sijoittaa seinään kiinni.

Ruokailutilan ilmettä voit vaihdella vaihtamalla ruokapöydän tuoleja

Hyvä ruokapöydän tuoli sopii pöytään niin mittojen kuin tyylinkin puolesta. Se tukee istujan selkää ja tuntuu mukavalta pitkänkin illallisen ajan. Valmiiden ruokailuryhmien sijaan voit ostaa erillisen ruokapöydän ja siihen haluamasi ruokapöydän tuolit. Ruokapöydän ja -tuolien ei tarvitse olla samaa sarjaa, mielikuvitusta voi käyttää. Ruokapöydän tuolit voivat olla myös eri värisiä. Ruokapöydän tuolien vaihtamisella saadaan vaihdettua ruokailutilan ilmettä. Koko ruokailuryhmää ei tarvitse aina vaihtaa. Aitoja ja maanläheisiä materiaaleja arvostava valitsee puisen tai rottinkisen tuolin, helppohoitoisuutta haluavalle paras vaihtoehto on muovinen tuoli. Kangaspäällysteisellä tuolilla istuu mukavasti iltaa pitkänkin kaavan kautta.

Huomioi myös muu sisustus

Ruokailutila on usein avointa tilaa keittiön ja olohuoneen kanssa, joten ruokailuryhmän tyyli on hyvä ottaa huomioon, jotta sisustus sopii saumattomasti yhteen.

Tavallisesti ruokailutila ei vaadi voimakasta valaistusta. Jos ruokapöydän ääressä kuitenkin vaikkapa luetaan tai kirjoitetaan, valaistuksen tarve kasvaa.

Matto kokoaa ruokailuryhmän tyylikkäästi yhteen ja pehmentää tunnelmaa. Maton koossa huomioi tuolivara pöydän molemmilla puolilla - vähintään 60 cm. Silloin tuolien jalat pysyvät matolla, eivätkä maton reunat hankaudu. Ruokapöydän alle kannattaa hankkia helposti puhtaana pidettävä matto.

Edellinen artikkeli Kodikas olohuoneen sisustus